layers 0 £ 0

Project

Paintworks, Bristol

Location

Bath Road, , Bristol, BS4 3EH

Architect

Stride Treglown

Products

Natural Elements® Bench,
Natural Elements® Bench Concave Module,
Natural Elements® Seat,
Natural Elements® Seat Module

The concept of the scheme was founded on a natural theme, aiming to create a subtle Mediterranean look and feel using appropriate planting, landscaping and paving.  Choosing natural looking stone underfoot and incorporating benches like the Marshalls Natural Elements range fitted well into the design, and provided an attractive centrepiece for the central plaza area.

With the development aiming for a ‘Very Good’ BREEAM rating level benchmark, use of the Natural Elements range proved a real benefit; all these products use FSC certified timber to match the BREEAM standards.

Initially, discussion was held around designing bespoke benches, but with the Marshalls Natural Elements range meeting all the style and performance criteria for the project, with modular elements to allow for the necessary flexibility and customisation, this was selected.

Discussions with Marshalls also allowed for a further degree of customisation in terms of alteration to the lengths of the seats and benches, which created an elegant elongated look to complement the surrounding mixed use space..

The paving selected for the area is Marshalls La Linia in a range of plan sizes and harmonising shades. Created through Marshalls’ partnership with Stein + Design, La Linia is a beautifully textured paving range creating striking visual effects using both colour and shape.

Outcome

The project has been hailed a great success and is likely to be nominated for a number of different architectural, design and community awards. This exciting development is considered to be one of the most successful schemes of its type in the country, and Bristol City Council has rated the scheme as an ‘Exemplary Site’.  

Testimonial from Crest Nicholson

“Paintworks is a unique development in maintaining a quality of design, use of natural materials and the creation of inviting public spaces which together create a delightful new community in the heart of Bristol. Marshalls Natural Elements benches have certainly complemented the design vision on the project and add to the goal to create thoughtfully designed spaces.”

 

Paintworks, Bristol
Paintworks, Bristol
Paintworks, Bristol
Paintworks, Bristol